ВІДЗНАЧАЄМО 100-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ А.Б.РЄЗНІКА


У травні 2019 року педагогічна громадськість Гайворонського району відзначає 100-річчя з дня народження Арона Борисовича Резніка, видатного педагога-новатора. Він народився 28 травня 1919 року на Миколаївщині. У 1946 році, після закінчення Одеського державного університету направляється на роботу в Гайворон. Арон Борисович працював у Гайворонській середній школі № 5 учителем, заступником директора, а незабаром і директором. Він створив авторську школу, "школу Резніка", в якій навчали учнів самостійно здобувати знання, прививали любов до книги, виховували глибоке почуття громадянського обов’язку.
В школі було створене "Товариство самоосвіти" (мовою оригіналу – "НОУ (научное общество самообразования учащих)", яке включало ефективні форми позакласної роботи з учнями різних вікових груп. Кожна з цих форм мала своє призначення: 1) клуб "Чомучки" розвивав допитливість і пізнавальну активність молодших школярів; 2) усний журнал "Хочу все знати" поглиблював інтерес знань в учнів 5-9 класів; 3) в "Школі самоосвіти" учні 8-10 класів оволодівали теорією і методикою самоосвітньої діяльності. У школі А.Б. Рєзніка систематично видавався "Бюлетень самоосвіти", де висвітлювався досвід кращих учнів, було запроваджено "Творчу книжку", в якій фіксувалися успіхи учня з творчої діяльності. Кожен член клубу отримував членський квиток.

Цікавою позаурочною формою самоосвітньої діяльності учнів були КІЗи (Клуб интересных задач). Клуби створюювалися для учнів 8-10 класів з фізики, хімії, математики.
В "школі Резніка" панував культ Книги. З метою пропаганди бібліотечних знань в школі № 5 проводилися такі заходи, сформовані у систему роботи, як: бібліотечний урок, бібліотечна практика, бібліотечний залік, бібліографічний конкурс, "Захист інтересу", захист читацького формуляра, Тиждень, свято Книги…
Цікавою формою роботи було проведення в кінці року фізкультурних свят.
Арон Борисович Резнік був ініціатором проведення батьківських конференцій та створення Народного університету педагогічних знань для батьків.
У 1977 році, у Москві, А. Б.Резнік захистив дисертацію та у 1978 році отримав диплом про присудження вченого звання.
Інститутом системних досліджень освіти Міністерства освіти України схвалено до використання в навчальних закладах України інноваційна технологія Арона Борисовича "Картотека замість конспекту уроку".
Творчий доробок А. Б. Рєзніка надзвичайно вагомий: 6 книг, 18 робіт у наукових збірниках, близько 300 статей. У своїх творах він сформулював низку цінних ідей, які за своїм змістом і характером відповідають педагогічним потребам сьогодення.
Педагогічний колектив КЗ "Гайворонська гімназія № 2" зберігає і примножує традиції, закладені в освітній процес Ароном Борисовичем і пишається тим, що їх заклад освіти є "школою Резніка".

Немає коментарів:

Дописати коментар