РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВЕДЕННЯ ЖУРНАЛУ В 5-11 КЛАСАХ



Заповнення журналу є одним з важливих моментів роботи вчителів. Класний журнал – державний нормативно-фінансовий документ, вести який зобов’язаний кожний учитель. Від того, як класний журнал оформлений, залежить об’єктивна оцінка праці вчителя за багатьма критеріями, а саме:
-         засвоєння програми з усіх навчальних предметів;
-         щільність і система опитування учнів;
-         об’єктивність у виставленні поточних оцінок, дотримання норм проведення контрольних робіт, практичних і лабораторних занять, уроків, екскурсій і т.п.;
-         дозування домашнього завдання (п.9.9 Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально – виховного процесу);
-         облік зауважень з ведення журналу, зроблений адміністрацією або в ході зовнішнього контролю, і механізм їхнього усунення;
-         старанність у заповненні відомостей про кількість пропущених уроків;
-         правильність оплати за фактично проведені навчальні заняття;
-         правильність оплати за заміну уроків.

Інструкція з ведення класного журналу розроблена відповідно до Положення про загальноосвітній навчальний заклад, наказу Міністерства освіти і науки України від 03.06.2008 року № 496 "Про затвердження інструкції з ведення класного журналу учнів   5-11 (12) класів загальноосвітніх навчальних закладів" та листа Міністерства освіти і науки України від 11.09.2007 року №1/9-532 "Вимоги щодо ведення класного журналу в 1-4 класах загальноосвітніх навчальних закладів".

Класний журнал (далі журнал) є державним документом і ведення його обов’язкове для кожного вчителя, класного керівника.
Класні керівники, класоводи і вчителі-предметники "несуть особисту відповідальність за своєчасність, стан та достовірність записів".
Журнал розрахований на навчальний рік. Журнали паралельних класів нумеруються літерами, наприклад, 1-А клас, 2-Б клас, 3-В, 5-А, 11-Б клас і т.д.
Категорично забороняється допускати учнів до роботи з класним журналом.
Усі записи в журналі ведуться державною мовою, кульковою ручкою чорного або синього кольору чітко, акуратно, без виправлень. У разі помилкового запису поряд робиться правильний, який засвідчується підписом керівника ЗНЗ та скріплюється печаткою.
Після закінчення навчальної практики, навчальних екскурсій та державної підсумкової атестації журнал здається класним керівником на перевірку заступникові директора з навчально-виховної роботи.
На підставі наказу Міністерства освіти і науки України від 23.06.2000 № 240 "Про затвердження інструкції з ведення ділової документації в загальноосвітніх навчальних закладах І-ІІІ ступенів", класні журнали зберігаються 5 років. Журнали випускних класів зберігаються 10 років.
Директор школи і його заступники зобов'язані забезпечити зберігання класних журналів і систематично здійснювати контроль правильності їх ведення (не менше 4 разів на рік).
Схема контролю за веденням журналу.
Заповнення журналу на 10.09 - оформлення титульного аркуша, списки учнів на перших сторінках з усіх навчальних предметів, у зведеній відомості обліку успішності, зміст, загальні відомості про учнів.
Журнал перевіряється щодо правильності й своєчасності запису тем уроків з навчальних предметів, щільності й об'єктивності опитування, дозування домашніх завдань.
Наприкінці кожного семестру журнал перевіряється особливо ретельно. Приділяється увага фактичному засвоєнню програми (відповідність навчальному плану); об'єктивності виставлених поточних і семестрових оцінок; наявності контрольних, практичних і лабораторних робіт; правильності запису заміни уроків; проведенню уроків-екскурсій та інших занять.
Адміністратор, що перевіряє журнал, обов'язково робить запис на сторінці "Зауваження до ведення класного журналу" із зазначенням дати перевірки, та у разі необхідності, - термін усунення зауважень. Учитель ставить підпис та дату про ознайомлення із зауваженням та, за необхідності, відмітку про усунення недоліків. У колонках "Зміст уроку" та "Завдання додому" перевіряючому не можна ставити будь-які відмітки (підпис, дата та ін.). У випадку порушень, допущених при веденні класного журналу, учителю-предметнику або класному керівнику, класоводу, а також заступникові директора з навчально-виховної роботи оголошується дисциплінарне стягнення за невиконання своїх посадових обов'язків.
Керівник або заступник директора з навчально-виховної роботи відповідають за чіткий розподіл сторінок журналу відведених для навчальних предметів відповідно до кількості годин, виділених у навчальному плані на кожний предмет (орієнтовно 1 год/тижд. – 3 сторінки).
Керівник закладу освіти несе особисту відповідальність за невиконання положень Інструкції відповідно до законодавства.

Класний керівник заповнює в журналі такі розділи та сторінки:
-         "Облік відвідування";
-         "Облік проведення навчальних екскурсій та практики";
-         "Облік проведення бесід, інструктажів, заходів з безпеки життєдіяльності";
-         "Загальні відомості про учнів";
-         "Зведену таблицю руху учнів класу та їх досягнень у навчанні";
-         "Зведений облік навчальних досягнень учнів";
-         Титульний аркуш, зміст (найменування предметів у змісті пишуться відповідно до робочого навчального плану).
-         Списки учнів на всіх сторінках (прізвище, ім' я – повністю на першій предметній сторінці) за алфавітом (за першою, другою і т. д. буквами українського алфавіту).
-         Прізвище, ім'я, по батькові учителя-предметника (повністю без скорочень) на всіх сторінках журналу.
-         Найменування предметів (з великої літери, не допускаються скорочення в найменуванні предметів, наприклад, літ-ра, фіз-ра).
У розділі І "Облік відвідування" відсутність учня (учениці) записується у вигляді дробу, чисельник якого вказує на причину відсутності  (н - відсутність учня (учениці), хв - відсутність через хворобу), а знаменник - на кількість пропущених уроків. Наприкінці кожного семестру та навчального року підбивається підсумок загальної кількості пропущених учнем уроків.
Всі зміни в обліковому складі учнів в журналі (вибуття, прибуття) може фіксувати тільки класний керівник після наказу по школі. Дата й номер наказу вносяться також у журнал на той рядок порядкового номера, де зафіксоване прізвище учня (прибув (вибув) з _ числа, місяця __ року, наказ __ від __  про "___").

Обов 'язки учителя-предметника
Журнал заповнюється вчителем у день проведення уроку. Кількість проведених уроків і відповідні їм дати повинні збігатися. Дату проведення уроку в правій частині розгорнутого аркуша журналу слід фіксувати тільки арабськими цифрами, наприклад, 04/09; 23/11. Дата проведення занять записується дробом, чисельник якого є датою, а знаменник - місяцем поточного року. Наприклад, 04/09 означає, що заняття проведено четвертого вересня.
Усі записи щодо оцінювання різних видів діяльності та контролю роблять у формі називного відмінка з великої літери. Наприклад: Зошит, Практична робота тощо.
Дати, проставлені на розвороті ліворуч, повинні відповідати датам, проставленим праворуч. Місяць і число записуються відповідно до розкладу уроків, затвердженого директором школи.
На правій стороні розгорнутої сторінки журналу вчитель зобов'язаний записувати тему, вивчену на уроці, і завдання додому. У разі проведення здвоєних уроків (у тому числі семінарських занять) дата і тема кожного уроку (семінару) записуються окремо. Кількість годин з кожної теми повинна відповідати затвердженому календарно-тематичному плануванню й програмі з предмета.
У випадку відсутності вчителя педагогічний працівник, який його заміняє, у графі "Завдання додому" після запису домашнього завдання записує "заміна", прізвище, ініціали та засвідчує запис власним підписом.
На лівій стороні розгорнутої сторінки над датами назви тем не пишуться.
У графі "Домашнє завдання" записуються зміст завдання з відображенням специфіки організації домашньої роботи й характер його виконання (вивчити напам'ять, прочитати, повторити), сторінки, номера завдань і вправ, практичні завдання. Якщо учням дається завдання з повторення, то конкретно вказується його обсяг.

Оцінювання навчальних досягнень учнів
Оцінювання навчальних досягнень учнів здійснюється відповідно до критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти, затверджених наказами Міністерства освіти і науки України від 13.11.2011 № 329 та від 21.08.2013 року № 1222 "Про затвердження орієнтовних вимог оцінювання навчальних досягнень учнів із базових дисциплін у системі загальної середньої освіти".
Оцінювання навчальних досягнень учнів здійснюється за 12-бальною системою (шкалою) і його результати позначаються цифрами від 1 до 12. Критерії оцінювання навчальних досягнень реалізуються в нормах оцінок, які встановлюють чітке співвідношення між вимогами до знань, умінь і навичок та показником оцінки в балах.
У разі неатестації учня робиться відповідний запис: н/а (не атестований(а).
Учням, які за станом здоров' я зараховані до спеціальної групи з фізичної культyри, при виставленні тематичних, семестрових та річного балів робиться відповідний запис: зар. (зараховано).
У випадках, коли учні звільнені за станом здоров'я від занять з фізичної культyри, трудового навчання, навчального предметy "Захист Вітчизни", при виставленні тематичних, семестрових та річного балів робиться відповідний запис: зв. (звільнений (а).
Учням, які прибули з інших країн та у поточному навчальному році вивчали українську мову, але їхні навчальні досягнення не оцінювалися, при виставленні семестрових та річного балів робиться відповідний запис: вивч. (вивчав(ла) українську мову та літературу).
При оцінюванні кожного з видів мовленнєвої діяльності (українська мова, іноземні мови, мови національних меншин) оцінки виставляються та враховуються як поточні.
З метою якісного оцінювання навчальних досягнень учнів та для забезпечення оптимальної організації виконання обов'язкових письмових робіт керівником навчального закладу (його застyпником) складається графік їх проведення, окремо на І та ІІ семестри.  Графік передбачає проведення, як правило, не більше однієї письмової контрольної роботи протягом навчального дня.
Поточна оцінка виставляється до класного журналу в колонку з надписом, що засвідчує дату проведення заняття, коли здійснюється оцінювання учня, (учениці).
Тематична оцінка виставляється до класного журналу в колонку з надписом Тематична без дати. При виставленні тематичної оцінки враховуються всі види навчальної діяльності, що підлягають оцінюванню протягом вивчення теми. При цьому проведення окремої тематичної атестації при здійсненні відповідного оцінювання не передбачається.
Якщо учень (учениця) був(ла) відсутній (я) на уроках протягом вивчення теми, не виконав(ла) вимоги навчальної програми, у колонку з надписом Тематична виставляється н/а (не атестований (а)). Тематична оцінка не підлягає корегуванню.
Семестрова оцінка виставляється без дати до класного журналу в колонку з надписом І семестр, ІІ семестр. Семестрове оцінювання здійснюється на підставі тематичних оцінок. При цьому мають враховуватися динаміка особистих навчальних досягнень учня (учениці) з предмета протягом семестру, важливість теми, тривалість її вивчення, складність змісту тощо.
Якщо учень (учениця) був(ла) відсутній на уроках протягом семестру, у відповідну клітинку замість оцінки за І чи ІІ семестр н/а (не атестований (на).
Семестрова оцінка може підлягати коригуванню.
Скоригована семестрова оцінка виставляється без дати у колонку з написом Скоригована поруч із колонкою І семестрова або ІІ семестрова. Колонки для виставлення скоригованих оцінок відводяться навіть за відсутності учнів, які виявили бажання їх коригувати.
Батьки (особи, які їх замінюють) учнів (вихованців), які виявили бажання підвищити результати семестрового оцінювання або з певних причин не були атестовані, у триденний термін після виставлення семестрової оцінки звертаються до керівника загальноосвітнього начального закладу із заявою про проведення відповідного оцінювання, у якій мотивують причини та необхідність його проведення. Наказом керівника загальноосвітнього навчального закладу створюється комісія у складі голови (керівник навчального закладу або його заступник) та членів комісії: голови методичного об’єднання, вчителя, який викладає предмет у цьому класі, а також затверджується графік проведення оцінювання. Коригування семестрового оцінювання проводиться не пізніше п’яти днів після подання заяви. У разі хвороби учня (учениці) чи інших поважних причин термін може бути подовжено. Члени комісій готують завдання, які погоджуються на засіданні шкільного методичного об’єднання і затверджуються керівником навчального закладу. Завдання мають охопити зміст усіх тем, що вивчалися протягом семестру. Оцінювання проводиться у письмовій формі. Письмові роботи зберігаються протягом навчального року. На голову комісії покладається відповідальність за об’єктивність оцінювання та дотримання порядку його проведення. Комісія приймає рішення щодо його результатів та складає протокол. Рішення цієї комісії є остаточним, при цьому скоригована семестрова оцінка не може бути нижчою за семестрову. У разі, якщо учневі не вдалося підвищити результати, запис у колонку Скоригована не робиться.
За результатами оцінювання видається відповідний наказ керівника навчального закладу. Скоригована семестрова оцінка за І семестр виставляється до початку ІІ семестру, за підсумками ІІ семестру - не пізніше 10 червня поточного року.
         Підвищення семестрової оцінки учнями:
- 9 – х класів – не дає їм права на тримання свідоцтва з відзнакою;
- 10-11 (12)- х класів – не дає їм права бути претендентами на нагородження золотою "За особливі успіхи у навчанні" та срібною "За успіхи у навчанні" медалями.
Річна оцінка виставляється до журналу в колонку з написом Річна без зазначення дати не раніше, ніж через три дні після виставлення оцінки за ІІ семестр.
Річне оцінювання здійснюється на основі семестрових або скоригованих семестрових оцінок.
У разі коригування учнями оцінки за ІІ семестр, річна оцінка виставляється їм не пізніше 10 червня поточного року.
У випадку неатестації учня (учениці) за підсумками двох семестрів у колонку Річна робиться запис н/а (не атестований (а). Річна оцінка коригуванню не підлягає.
Виставлення оцінки з державної підсумкової атестації здійснюється у колонку з надписом ДПА без виставлення дати.
Випускникам, які звільнені від проходження державної підсумкової атестації, робиться запис зв. (звільнений (а).
Учням, яким оцінка з державної підсумкової атестації переглядалася апеляційною комісією, за її результатами виставляється оцінка у колонку з надписом Апеляційна без дати.
Оцінки заносяться класним керівником у зведену відомість обліку успішності учнів.
Виставлення в журналі крапок, записів олівцем не допускаються. У клітинках для оцінок учитель має право записувати тільки один символ, наприклад: 5, 8, 12.
На заняттях, де клас ділиться на дві підгрупи, записи ведуться індивідуально кожним учителем, що веде підгрупу.


Немає коментарів:

Дописати коментар